Vaaleanpunainen unelma
2.8.2016
Ohjaaja Malin Axelsson kertoi Teatterikesän tiedotustilaisuudessa maanantaina 1.8. Klubilla, että idea teini-ikäisesti Rosesta kertovaan esitykseen Rose Rose Rose syntyi antoisasta keskustelusta Karin Serresin ja Marianne Ségolin kanssa. He keskustelivat teini-ikäisäisyydestä ja pohtivat myös omaa teini-aikaansa. Ideaa työstettiin myöhemmin myös workshopeissa, johon jo valitut näyttelijät osallistuivat aktiivisesti. Lopputuloksena syntyi ”tyttöjen huone -kabaree”, kuin ”walk-in-closet” eli vaatekaappi johon katsoja voi esityksessä astua sisään.
Teini-ikäisyyden teemaa Rose Rose Rosessa työstettiin pyytämällä teinejä osallistumaan keskusteluun netissä, ja vastauksia tuli lopulta paljon. Axelsson ja muut ideoijat tapasivat myös ryhmän teini-ikäisiä, ja keskustelusta heidän kanssaan he saivat irti useita nyanseja tyttöydestä. Tarkoituksena oli avata tyttöyden salat ja vaaleanpunainen söpöys muulle yleisölle, sillä usein ”vaaleanpunainen unelma” on Axelssonin mukaan varattu vain tytöille. Esitys heijastaa myös Ruotsissa ajankohtaista sukupuolikeskustelua ja sukupuolen merkityksiä.
Vaaleanpunaisen unelman keskellä esitys käsittelee Axelssonin mukaan samalla sitä, mitä on olla poika. Siksi Rosea valittiin esittämään kolme miesnäyttelijää, joiden tarkoitus ei ollut näytellä varsinaisesti tyttöjä. Parta jätettiin ajamatta, ja miehinen kehonkieli sai osittain näkyä. Kuten Teatterikesän taiteellisen johdon jäsen Mikko Roihakin totesi, voi myös aikuinen mies samaistua esiintyjiin. Rosen maailmasta voivat siis muutkin kuin teini-ikäiset löytää kosketuspintoja.
Rose Rose Rose esitetään Teatterikesässä vielä tänään tiistaina 2.8. toisen kerran, klo 15 Teatterimontussa – lue lisää esityksestä.