Maa-Tuska – kerros kerrokselta

28.6.2016

 

Jos maatuskanukke kätkee salaisuuden, on se luonnoltaan hyvin tuttu sellainen. Yhden avattuaan on avannut ne kaikki. Vanha toistaa itseään uudessa. Lopullinen vastaus tuntuu hämmentävän yllätyksettömältä, kuin paikalta, josta liikkeelle lähdettiinkin – ainakin pintapuolin. Myös Juha Mustanojan ohjaama ja käsikirjoittama Maa-Tuska noudattaa samankaltaista, kumman toiston kaavaa. Näin hän kertoo esityksestään:

“Jokainen kohtaus kuorii esiin uuden kerronnallisen kerroksen, eikä se, mistä kertomus alkaa, ole välttämättä juuri se kohta, mistä kaikki saa alkunsa.”

Mistä – ja milloin – tarina sitten alkaa? Pietarista tietenkin: talvisesta kaupungista, jonka tulipalo on runnellut. Vuosi on 1891. Ryhmä aristokraattisen Keisarillisen Aurinkoteatterin taiteilijoita löytää itsensä työttömänä hangesta, ja päättää alkaa etsiä uutta alkua Siperiasta. Odysseian perinteitä noudattaen matka ajautuu kuitenkin pian harhateille. Jo ensimmäinen tarinan opetuksista heijastaa viestin todellisuuteen. Mustanojan sanoin:

Maa-Tuskan tarina kertoo ryhmästä etuoikeutettuja henkilöitä, jotka joutuvat vahingossa yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle ja yllättyvät huomatessaan, että tuo turvaverkko olisi suojellut myös heitä. Suomalaista hyvinvointijärjestelmää ajetaan vauhdilla alas, ja perusteluna käytetään ‘säästämistä’. Mutta hyvinvointijärjestelmä on luotu nimenomaan siksi, että kun yhteiskunta tukee ja ylläpitää kaikkien jäsentensä terveyttä, koulutusta ja hyvinvointia yhteisestä potista, se tulee kaikille edullisemmaksi.”

Maa-Tuska on ennen kaikkea satumainen seikkailu, surrealismia lähestyvä fantasia. Mutta unenomaisen pinnan alla kuultaa lukuisia todellisen maailman teemoja, mukaan lukien hyvinvointiyhteiskuntaa, fasismia, eriarvoistamista, retoriikkaa ja yksilön merkitystä maailmassa. Erityisesti tarkastelun alaisena ovat ne keinot ja väylät, joita pitkin eriarvoistaminen yhteiskunnassa etenee. Avainasemassa on tällöin hallinta ja sen kätketyt, kerrostuneet muodot.

“Tieto on valtaa. Ennen kaikkea koulutuksessa on kiinnitettävä huomiota sellaisen osaamisen lisäämiseen, joka edesauttaa ymmärrystä ja hahmotuskykyä. Suomalainen koulutus korostaa liikaa informaation ulkoa opettelua, liian vähän informaation prosessointia. Ei ole mikään sattuma, että eriarvoisuutta lisäämään pyrkivä nykyhallitus on iskenyt kyntensä juuri vähävaraisten koulutukseen, erityisesti korkeakoulutukseen.”

Maa-Tuskassa riittää avattavaa, aina viimeiseen kerrokseen saakka. Mutta mikä lopulta odottaa lopussa? Pinotaanko kokemus takaisin siistiksi kokonaisuudeksi, palataanko alkuun takaperin? Löytääkö jokainen nukke lopulta oman, ennaltamäärätyn paikkansa? Vai voisiko ajatella mahdotonta, koota maatuskan uudella tavalla, uudessa järjestyksessä? Vastauksen Mustanoja jättää katsojalle.


Maa-Tuska TT Frenckellissä tiistaina 2.8. klo 19.30 ja keskiviikkona 3.8. klo 18.30 (esityskieli suomi) – Lue lisää.

 

– Jaakko Reinikainen

<< Takaisin