"Juhlanäytelmäksi kirjoitettu hyvin pieni teos": Ihan metsässä pohtii ihmisen suhdetta metsään

16.6.2023

Kuva: Seppo Honkonen. Kuvassa Jussi Lankoski, Irina Pulkka ja Pinja Hahtola.

 

Pääohjelmiston Ihan metsässä on maanläheinen näytelmä metsästä ja kaikesta siitä, mitä perintönä saatu pala metsää voi tuoda mukanaan. Mitä kaupungissa asuva sairaanhoitaja tekee metsällä, miten perintöverotus toimii ja mikä on metsänhoitosuunnitelma? Iira Halttusen kirjoittama teos pohtii lisäksi työssäjaksamista ja metsän merkitystä nykyihmiselle. Teos on kirjoitettu juhlanäytelmäksi kymenlaaksolaisen metsäteollisuuden juhlavuoden kunniaksi, ja elokuussa esityksestä päästään nauttimaan myös Tampereella.

 

Tilaustyö johdatti metsäteeman äärelle

Näytelmä sai kantaesityksensä viime syksynä Kouvolan Teatterissa, jonne teos syntyi tilaustyönä. Halttunen päätyi kirjoittamaan näytelmää alun perin Uuden näytelmän ohjelman ja Kouvolan teatterin hahmotteleman yhteistyön kautta, ja ensin meinasi syntyä jotain muuta.

– Kirjoitin aluksi konseptin esitykselle, joka sijoittuisi Verlan maailmanperintökohteeseen. Esitys ei sellaisenaan toteutunut, mutta Ihan metsässä -näytelmä muodostui tuon tilauksen pohjalta ja Kouvolan Teatteri tilasi sen osana kymenlaaksolaisen metsäteollisuuden 150-vuotisjuhlavuotta. Kyseessä oli siis minun puoleltani tilaustyö, ensimmäinen laatuaan, enkä välttämättä olisi eksynyt näin selkeän luonto- ja metsäteeman äärelle ilman tilausta, Halttunen kertoo.

Verlaa ei kuitenkaan ole tilaustyöstäkään unohdettu – yksi teoksen roolihahmoista on Maria Mattson, oikeasti elänyt ja Verlan tehtaalla työskennellyt nainen. Verlan maailmanperintökohde on puuhiomo ja pahvitehdas, joka on tehtaan toiminnan loppumisen jälkeen muutettu tehdasmuseoksi.

Näytelmä on kirjoitettu syksyn 2021 ja alkukevään 2022 aikana ja harjoitukset alkoivat heti perään loppukeväästä 2022. Halttunen ei itse osallistunut harjoitusprosessiin, ja alkuperäinen teksti on hieman elänyt harjoitusten myötä. 

– Joitakin näytelmän sisäisiä rakenteita on esityksessä toisessa järjestyksessä ja joitakin poistoja on tehty – tämä on hyvin yleistä kantaesitystekstin tapauksessa, hän mainitsee.

Myöskään esimerkiksi yleisön rooli ja merkitys esityksessä ei ollut vielä kirjoitusvaiheessa Halttuselle selvää, vaan hän kertoo niiden muodostuneen pitkälti ohjaaja Seppo Honkosen ratkaisujen kautta. Esityksen aikana yleisöstä tulee osa metsää, ja yleisö pääseekin tarkastelemaan teosta useammasta perspektiivistä.

 

Näytelmän teksti ohjaa keskustelemaan

Näytelmästä on kirjoittamisen jälkeen muodostunut teos, joka käsittelee ajankohtaisia ilmiöitä. Esimerkiksi tekstissä esiintyvät ajatukset työssäjaksamisesta ja puuteollisuuden nykytilasta ovat kirjoitusprosessin ja ensi-illan välissä nousseet yleisiksi keskustelunaiheiksi mediassa.

– Minulle tuli yllätyksenä, kun katsoin näytelmää ensi-illassa syksyllä 2022, kuinka ajankohtaiseksi teksti oli kuukausien kuluessa muuttunut – puuteollisuuden kriisi, sairaanhoitajien työolot ja lakko ynnä muut olivatkin yhtäkkiä myös näyttämön ulkopuolella oikeita, ajankohtaisia ilmiöitä, jotka yhtäkkiä resonoivat vahvasti katsojissa ajatuksia, kertoo Halttunen.

Halttusen on yllättänyt myös se, kuinka hyvin näytelmä on innoittanut yleisöä keskusteluun. Kymenlaaksossa yleisöllä on ollut mahdollisuus keskustella näyttelijöiden kanssa esityksen jälkeen. Keskustelutilaisuus aiotaan toteuttaa kesällä myös Tampereella esitysten yhteydessä.

– Kymenlaaksossa kokemuksia on jaettu niin metsänhoidollisista menetelmistä kuin paperitehtaiden lakkauttamisestakin. Odotan innolla, millaisia keskusteluja esitys virittää Tampereella, jossa paperi ja kartonki ovat työllistäneet ihmisiä jo vuosisatojen ajan.

 

Avoimin mielin metsään

Näytelmä haastaa katsojaa kysymään, mitä metsä voi meille antaa ja mitä me voimme siltä ottaa. Mutta miten näytelmäkirjailija Iira Halttunen toivoo teoksen vaikuttavan kiireiseen ja kaupunkilaiseen nykyihmiseen?

– Toivoisin, että ihmiset asettuisivat teoksen ääreen avoimin mielin. Se on juhlanäytelmäksi kirjoitettu hyvin pieni teos, jonka ensimmäinen lause kertoo jo kaiken: "Tämä ei ole kansallinen juhlanäytelmä suomalaisesta metsäteollisuudesta, vaan näytelmä kahdesta naisesta metsässä. Tämä on myös näytelmä liito-oravista, muista lajeista, metsäkylvyistä ja erilaisista metsätyypeistä”, hän tiivistää.

 

Ihan metsässä esitetään Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä keskiviikkona 9.8. klo 19.00 sekä torstaina 10.8. klo 13.30. Osta liput täältä.

 

Artikkeli on koostettu Iira Halttusen haastattelun pohjalta. 

Teksti ja haastattelu: Assi Kärkkäinen

 

<< Takaisin