Anna Murtola tuo pohjoisen tuulahduksen flamencolauluun

29.6.2024

Anna Murtola | Kuva: Matti Sten   

Anna Murtola | Kuva: Matti Sten

Suomen teknologiapääkaupunkinakin tunnetusta Oulusta mieleen juolahtaa nopeasti monta asiaa: Toripolliisi, jääkiekkojoukkue Kärpät tai ilmakitaransoiton MM-kisat. Oulusta ponnistaa kuitenkin myös todellinen harvinaisuus, nimittäin maailman pohjoisin flamencolaulaja Anna Murtola. Murtola vierailee Tampereella elokuussa TelttaLab-konsertissaan osana Teatterikesän festivaaliohjelmistoa. Murtolan esitys La Tierra Blanca (suom. valkoinen maa) on samalla myös hänen toisen, vuonna 2023 julkaistun studioalbuminsa nimi. Esitys yhdistelee Espanjasta kotoisin olevaan flamencomusiikkiin pohjoisia sävyjä ääni- sekä videotaiteen muodossa, ja nähdäänpä lavalla myös kansallissoittimemme kantele.

Flamenco ei ole Suomessa kaikista perinteikkäin taiteenlaji, mutta Murtola kertoo ihastuneensa flamencon voiman ja herkkyyden välillä vallitsevaan yhteyteen jo lapsena. Hänen elämänsä sen parissa lähti liikkeelle 1990-luvulla ensin tanssin kautta, sillä hänen äitinsä harrasti flamencotanssia. Vuonna 2000 Murtola itse aloitti tanssiharrastuksen, mutta yhdisti nopeasti mukaan laulun, koska hänen tanssiopettajansa mukaan tanssijoiden oli tärkeää ymmärtää myös flamencolaulamisen salat.

”Kun ensimmäisiä kertoja näin flamencotanssia lapsena, mieleen piirtyi kuva nimenomaan hyvin vahvasta taiteenlajista. Flamencossa mikään ei ole pikkusievää (eikä muutenkaan aina sievää). Dynamiikan skaala on nollasta sataan, kuiskauksesta huutoon. Tilaa on suurille tunteille ja ilmaisulle, mutta toisaalta laji on myös äärimmäisen haastava teknisesti, niin laulajan, kitaristin kuin tanssijankin näkökulmasta”, Murtola kuvailee flamencon luonnetta.

Ennen muusikon uraansa Murtola on opiskellut arkeologiaa yliopistossa ja työskennellyt nykytanssin tuottajana. Arkeologian opintojen aikaan tehty Espanjan matka flamencon juurille vahvisti Murtolan käsitystä siitä, että hänen paikkansa on elävän, ei kuolleen kulttuurin parissa. Lopulta tuottajan töissään hän havahtui siihen, että elääkseen omannäköistä elämää hänen olisi esiinnyttävä ja tehtävä musiikkia itse. Vuonna 2015 tämä haave alkoi käydä toteen ja hän sai paikan Sibelius-Akatemian ja tanskalaisen Royal Academy of Music Aarhusin yhteisestä maailmanmusiikin maisteriohjelmasta. Hän valmistui vuonna 2017 ja alkoi työstää ensimmäistä albumiaan Fuego Por Dentro, joka julkaistiin vuonna 2018. Murtolan muusikon ura oli käynnistynyt.

La Tierra Blancan tarina

Vaikka Murtola asuu nykyisin Helsingissä, ovat hänen oululaiset juurensa vaikuttaneet vahvasti La Tierra Blancan syntyyn. Idea teokseen lähti itämään Murtolan mukaan nimenomaan juuri Oulun visiitillä:

”Kävellessäni tuttuja katuja – oman henkilökohtaisen historiani polkuja – erittäin viimaisena päivänä syntyi ajatus siitä, miten ihmisen kokemukset ja elämä kertyvät ympärille kuin kerrokset. Jossain siellä sisällä kaiken alla on kuitenkin jonkinlainen ydinminä, joka ehkä voi olla joskus myös haastava kohdata. Ehkä kotiseudulle palaaminen voi myös aiheuttaa sen, että ne kerrokset päältä riisuutuvat pois. Oli aika tehdä levy, jossa yhdistän omat pohjoiset juureni ja muutaman vuosikymmenen mittaisen matkani flamencon kanssa. Levystä tuli hyvin henkilökohtainen, mutta toisaalta se kurkottaa myös sukupolvien yli – kohti suomalaista kansanperinnettäkin”, hän kertoo.

La Tierra Blanca -esityksen kokonaisuutta suunnitellessaan Murtolalle oli alusta alkaen selvää, että hän tahtoo pitää juuristaan konkreettisesti kiinni. Hän onkin tehnyt yhteistyötä oululaisten taiteilijoiden Paavo Impiön ja Janne-Pekka Mannisen kanssa. Äänitaiteilija Impiön avulla esitykseen syntyi vaikuttava äänimaailma, jossa kuuluvat muun muassa erilaiset luonnonäänet. Yksi levyn kappaleista onkin tehty ainoastaan Impiön kanssa, jolloin esimerkiksi rytmi saadaankin flamencolle perinteisten taputusten sijaan koivuklapien hakkaamisesta. Valokuvaaja-videotaiteilija Manninen on puolestaan ollut luomassa esitykselle pohjoisen luonnon kauneutta esittelevää visuaalista taustaa.

Pohjoisesta maisemasta ammentava ääni- sekä videotaide yhdistettynä flamencomusiikin voimaan tekevät Murtolan esityksestä ainutlaatuisen elämyksen. Myös suomenkielistä runoutta La Tierra Blancaan mukaan tuova Murtola kertoo, että esiintyminen on hänelle paljon muutakin kuin puhtaasti musiikin välittämistä yleisölle.

”Ajattelen usein esiintymistä kokonaisuuden kannalta, draaman kaarta, tunnelmien kuljetusta, en vain pelkkää musiikkia,” hän tiivistää.

Oman alansa pioneeri

Vaikka Murtola edustaa ei-espanjalaisena flamencolaulajana todella pientä vähemmistöä, hän näkee oman asemansa voimavarana.

”Jokainen meistä harvasta ammattilaisesta sillä kentällä tekee eräänlaista pioneerityötä, jonka koen todella tärkeäksi. Ulkomailla suomalainen flamencolaulaja herättää useimmiten kummastusta, mutta lähinnä positiivisessa mielessä. Koen, että koska en ole espanjalainen, enkä koskaan sellainen tule olemaan, minun on ollut tärkeää löytää oma tulokulmani ja tulkintani tähän taiteenlajiin”, Murtola painottaa.

Oman tulokulmansa Murtola on toden totta myös löytänyt ja tästä palkinnoksi hän on saanut La Tierra Blancan myötä runsaasti kansainvälistä huomiota: levy tuli muun muassa valituksi Saksan levykriitikoiden Vuoden Albumi -ehdokkaaksi vuonna 2023.

Pioneerityötään Tampereella elokuussa jatkava Murtola ei kuitenkaan lopulta ole edes oman yhtyeensä pohjoisin flamencotaiteilija, sillä hänen luottokitaristinsa Joonas Widenius on kotoisin vieläkin pohjoisemmasta – Torniosta. Heidän lisäkseen yhtyeeseen kuuluvat perkussionisti Ricardo Padilla, viulisti-pianisti Lotta-Maria Heiskanen sekä kanteletta soittava Hanna Ryynänen.

Murtola kertoo toivovansa, että yleisö kokisi TelttaLabin keikalla niitä samoja tunteita, jotka aikanaan viettelivät hänet flamencon pariin. Voima ja herkkyys, jotka flamencosta välittyvät, luovat Murtolan mukaan parhaimmillaan fyysisiä reaktioita aina kylmistä väreistä kyyneleisiin. Teatterikesässä nyt ensimmäistä kertaa nähtävä Murtola toteaakin odottavansa konserttia ilolla.

”Teatterikesä on kulttuurialalla työskentelevälle ilman muuta tuttu jo ilmiönä. Itse en ole aiemmin päässyt siitä nauttimaan, muuten kuin kauempaa ihaillen. Olen myös "teatteriperheen" kasvatti, sillä isäni teki työuransa Oulun kaupunginteatterissa lavastemestarina ja sisareni on freelancer-skenografi. On siis ilo ja kunnia olla mukana Teatterikesän ja TelttaLabin ohjelmistossa”, Murtola päättää.

 

La Tierra Blanca nähdään osana TelttaLab-ohjelmistoa G Livelabissa perjantaina 9.8. klo 18.00. Osta liput esitykseen Lippu.fi-verkkokaupasta.

Artikkeli on koostettu Anna Murtolan haastattelun pohjalta. Lähteenä on käytetty myös Anna Murtolan kotisivuja.

Haastattelu: Miro Leppäsalo/Juhani Valkama

Teksti: Miro Leppäsalo

<< Takaisin