Alma Lehmuskallio, Anu-Maarit Moilanen ja Pirjo Liiri-Majava saavat Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän palkinnot

3.8.2021

Tampereen Teatterikesän avajaisissa jaettiin tänään perinteiseen tapaan Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän -rahaston palkinnnot. Tänä vuonna Olavi Veistäjä -rahaston palkinnot, 2 x 10 000 euroa, saavat työpari Alma Lehmuskallio – Anu-Maarit Moilanen Oulun teatterista sekä lavastaja, pukusuunnittelija Pirjo Liiri-Majava. Olavi Veistäjän palkinto jaetaan valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta, ajankohtaisesta teatteriteosta.
 

Työpari Alma Lehmuskallio ja Anu-Maarit Moilanen

Taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio ja toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen työskentelevät Oulun teatterissa tiiviinä työparina.

Alma Lehmuskallio aloitti taiteellisena johtajana Oulussa vuonna 2020. Hän ryhtyi määrätietoisesti edistämään teatterissaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioita. Lehmuskallio on tuonut nämä kysymykset näkyvästi myös julkiseen keskusteluun tekemällä vuosien ajan Suomen Teatteriohjaajat ja dramaturgit (STOD) ry:lle ohjaajien työllistymiseen liittyvää selvitystä. Se paljasti maassamme yhä olevan vahvoja sukupuolittuneita käytäntöjä.

lma Lehmuskallio on tanssija- ja näyttelijätaustainen teatteriohjaaja. Lehmuskallio on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2015. Hän on tehnyt ennen Oulun kauttaan teatteri-, tanssi- ja sirkusohjauksia muun muassa Teatteri Jurkkaan, Kotkan kaupunginteatteriin, Teatteri Takomoon ja Sivuhenkilöt-työryhmälle. Lehmuskallion erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat toden ja fiktion suhde, fyysisyys näyttämöllä, mahdollisuuksien tasa-arvo sekä eri taiteenlajien väliset hybridit.

Lehmuskallion ensimmäinen oma ohjaus Oulun teatterin johtajana oli Kaboom ja kuvittelun voima, joka oli koko perheelle suunnattu teos leikin tärkeydestä ja oman elämänpolun löytämisestä. Teoksessa oli mukana teatterin koko näyttelijäensemble vahvistuksenaan kolme vierailevaa sirkustaiteilijaa. Esitys yhdisti vahvasti sekä talon henkilökunnan että loi teatteriin monitaiteisen maailman yhdistäen nykysirkusta, liikettä ja tanssia.

"Kenties Oulun teatterissa on alkanut uuden taiteellisen johtajan johdolla aika, jonka pääosassa todella on taide – ja ihminen”, todettiin kulttuurilehti Kaltion arviossa Kaboom-esityksestä.

Anu-Maarit Moilanen on työskennellyt Alma Lehmuskallion työparina Oulun teatterin toimitusjohtajana syksystä 2020 saakka. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri Oulun yliopistosta ja taiteen maisteri Taideteollisesta korkeakoulusta. Moilanen on aiemmin työskennellyt kulttuurin ja koulutuksen aloilla.

Moilanen näkee teatterin merkityksen laaja-alaisena: tärkeänä yhteiskunnallisten aiheiden käsittelijänä, moniammatillisena työllistäjänä ja paikallisten yritysten yhteistyökumppanina. Yleisötyö on lähellä hänen sydäntään ja Moilanen aikoo kehittää Oulun teatterin yleisötyötä ja siitä viestimistä entistä monipuolisemmaksi.

Moilasen keskeisiä tavoitteita on teatterin ja taiteen saavutettavuuden parantaminen. Hän toimi ennen Oulun teatteriin siirtymistään Taidetestaajien hankepäällikkönä. Valtakunnallinen Taidetestaajat vie kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kokemaan taidetta.

Moilanen työskentelee mahdollistajana, jolle taidelaitos ei näyttäydy erillisenä kuplana vaan tärkeänä ja vaikuttavana osana yhteiskuntaa.

 

Pirjo Liiri-Majava

Pirjo Liiri-Majava on freelancerina työskentelevä lavastaja ja pukusuunnittelija. Hän valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2000 taiteen maisteriksi. Hänet tunnetaan erityisesti näyttämöllisiin suurteoksiin tekemistään tarkoista ja kokonaisvaltaisista, hyvin vaikuttavista töistä.

Liiri-Majava on työlleen omistautunut suunnittelija, jonka visualisoinnit ovat taideteoksia jokaisen yksityiskohdan viimeistelyä myöten. Pukusuunnittelijana hänen teatteripukunsa nousevat aina esiin itse teoksen ehdoilla, herkästi näyttämöteoksen kokonaisuutta rakentaen.

Liiri-Majava on työskennellyt lukuisissa teattereissa, teatteriryhmissä ja oopperaproduktioissa eri puolilla Suomea. Viime vuosina hän on suunnitellut muun muassa puvut Tampereen Työväen Teatterin Billy Elliot -musikaaliin sekä lavastuksen ja puvut Adalmiinan helmi -teokseen, puvut Helsingin Kaupunginteatterin Pieni merenneito -musikaaliin ja koko visualisoinnin Giron Sámi Teaternin Cirkel av aska -tuotantoon Ruotsissa.

Pirjo Liiri-Majava on kuunteleva ja myönteistä ilmapiiriä ympärilleen luova työyhteisön jäsen. Hänen keskusteleva työtapansa vie eteenpäin luovaa ilmapiiriä teosten valmistamisprosessien kaikissa vaiheissa.

 

---------------------------------

Professori Olavi Veistäjä (1908–1988) oli Aamulehden kulttuuritoimituksen esimies ja tamperelainen kulttuurivaikuttaja. Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän rahasto perustuu Tampereen Teatterikerhon, Aamulehden, Olavi Veistäjän ja Tampereen kaupungin lahjoituksiin. Rahaston tarkoituksena on jakaa Olavi Veistäjä -palkintoja joka toinen vuosi valtakunnallisesti merkittävistä teatteriteoista sekä edistää teatteritaidetta.

Palkintolautakuntaan kuuluivat johtaja Martti Silvennoinen (pj.), kulttuuritoimittaja Ilkka Kuosmanen, vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu ja toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen sekä teatterinjohtaja Mikko Kanninen.

 

<< Takaisin