Philippe Quesne – mies mikroskoopin takana

4.6.2018

Phlippe QuesneTampereen Teatterikesässä päästään juhlavuonna kiehtovalle matkalle maanalaiseen maailmaan: Night of the Moles -esityksessä lavalla nähdään valtava luola ja siellä elävät omalaatuiset otukset. Esityksen on ohjannut ranskalainen Philippe Quesne (s. 1970), joka kuvaa usein teoksissaan ihmiskunnan ja luonnon välistä suhdetta. Hän tarkastelee lavalle rakentuvia ekosysteemeitä ikään kuin mikroskoopin avulla. Quesne haluaa katsojien uppoutuvan esityksen luomaan todellisuuteen ja pitää heidät samalla täysin tietoisina siitä, miten kaikki on rakennettu ja toteutettu. 

Quesne tunnetaan Vivarium Studio -ryhmästään, joka on vieraillut kahdesti Teatterikesässä teoksillaan L’effet de Serge (2008) ja Lohikäärmeiden melankolia (2009). Kuvataiteita ja lavastussuunnittelua opiskellut ohjaaja on aiemmin tehnyt lavasteita teattereihin ja oopperoihin. Aivan ensimmäisestä teoksestaan lähtien (The Itching of the Wings, 2003) Quesne on yhdistänyt töissään erilaisia näytelmän, kuvan, musiikin ja installaation muotoja. Teatterityön lisäksi Quesne luo performansseja julkisille paikoille ja luontokohteisiin.

Vuodesta 2014 Quesne on johtanut Nanterre-Amandiers-teatteria, joka vierailee elokuussa Tampereella Night of the Moles -esityksellä. Lavalle rakentuva maanalainen luola laittaa mielikuvituksen liikkeelle ja luo esitykselle monimerkityksisen tapahtumapaikan. 

“Kun kaivamme maata, löydämme luolia, jäännöksiä menneestä. Esihistoriallinen menneisyytemme elää ydinjätteen vierellä. Tässä ihmisen toiminnan kiertokulussa on jotain kiehtovaa sekä kamalaa”, Quesne kertoo.

Quesnen teosten voi nähdä pohjautuvan myytteihin ja muihin tunnettuihin tarinoihin, esimerkiksi Platonin luolavertaukseen. 

“Oikeastaan en niinkään työstä jotakin myyttiä, vaan tietynlaiseen paikkaan liittyviä intuitioita, aavistuksia. Lohikäärmeiden melankoliassa lumi symboloi epätavallisuutta, ja Swamp Clubissa (2013) suomaisema kuvasi uhkaavaa ympäristöä. Luola on paikka unelmille ja vapaalle mielikuvitukselle, mutta samalla se heijastaa ihmisyyden pimeämpiä puolia”, Quesne kertoo. 

Maanalainen maailma herättää hänen mukaansa monenlaisia mielleyhtymiä.

“Luola tuo mieleen turvapaikan, kolon, paikan piiloutua, ydinbunkkerin tai jopa teatterin, sillä teatterikin on eräs luolataiteen muoto”, Quesne kertoo.

Tämä maaginen ja monitulkintainen maailma saadaan kokea tämän vuoden Teatterikesässä.

 

Teksti perustuu Marion Siéfertin huhtikuussa 2015 tekemään haastatteluun, muuhun ryhmän materiaaliin ja Nanterre-Amandiers-teatterin verkkosivuihin.

Night of the Moles perjantaina 10.8. klo 19:00 ja lauantaina 11.8. klo 16:00 TTT:n suurella näyttämöllä.

Lue lisää ja osta liput >>

<< Takaisin